Files

Download

Download Full Text (139.9 MB)

Faculty Sponsor

Professor Suining Ding

Department/Program

Department of Visual Communication and Design

Abstract

The purpose of this project is to design a “Vertical Studio” that can be used as a multi-functional space for learning and collaborative activities. The users of this vertical studio include interior design students from California State University and local interior design professionals as well as community people. This “Vertical Studio” project is located in downtown Sacramento, California, judged as one of the top ten worst metropolitan areas for air pollution by the U.S. Environment Protection Agency. One of the main causes for this is emissions from mobile sources. This design project – reconnecting the lines strives to enlighten the Sacramento community on how to preserve the environment and restore their city by providing students and community people with a shared learning environment. This “Vertical Studio” serves as a place where students and community can collaborate for the education on the importance of environmental sustainability and air quality both inside and outside built environment. This “Vertical Studio” project fosters an interactive learning process that allows everyone to be involved and to make downtown Sacramento a wholesome place to thrive and revitalize. In this “Vertical Studio” facility, specific spaces for different activities are provided, such as an inviting lobby, a room to greet the community that meets American Disability Act (ADA) standards, informal and formal meeting areas for students, design professionals and community people, and an appealing studio space where students and professionals can work collaboratively. The studio space is designed with multi-purpose functionality in mind. Many of the rooms or areas can be rearranged and adapted to accommodate other activities. This design promotes the use of sustainable design principles and the considerations of indoor and outdoor air quality in built environment. By utilizing a vertical studio model with a focus on service learning, the goal of applying sustainable design principles in design process can be achieved through collaborations with the community. On the other hand, service learning helps connecting academics with communities. This in turn helps the students to apply problem solving skills in actual settings while offering a service to help resolve the community environmental issues.

Disciplines

Art and Design

Reconnecting the Lines

Share

COinS